12.01.2012 08:46

Cvičení na odstranění "vnitřní řeči" apod.

CVIČENÍ

Čtěte nějakou dobu snadnější text a při čtení tužkou vyťukávejte do stolu rytmus. Při tom si v duchu počítejte od jedné do tří, pořád dokola. Ze začátku nebudete textu moc rozumět, ale časem se čtení textu "rozpojí" s vnitřním čtením.

 

Odstranění "rozvinuté formy vnitřní řeči"

Tužka z minulého cvičení je zde opravdu jen jako pomůcka, protože samotné vyťukávání rytmu zpomaluje celý proces čtení. Dá se říci, že většinu motoriky zapojené při čtení, dokážeme odstranit pouhým uvědoměním si daných pohybů. Ať se jedná o vrtění na židli, palec "pomáhající" udržet řádek, pohybující se rty nebo chvějící se hlasivky. Každý z těchto pohybů jsme schopni si uvědomit a při odnaučování na ně myslet.

Usnadnit nám to mohou tyto pomůcky:

• abychom nejezdili prstem po řádku, vezmeme si do ruky nějaký předmět. Radím předmět příjemný na dotek, protože při čtení je důležitá i psychická pohoda, kterou dotek s příjemným materiálem určitě vyvolává.

• mezi pohybující se rty si vložíme kousek papíru nebo tužku

• jazyk přišpendlíme na horní patro

• pokud se nám pohybují hlasivky, dlaní si budeme kontrolovat krk, zda se hlasivky nechvějí

 

Postup při odnaučování

Pokud se něčemu odnaučujeme, je třeba brát ohledy na lidskou psychiku. Nemůžeme se odnaučit všechno najednou, ale postupně přidávat jednu věc za druhou. První věcí v procesu rychlého čtení, na kterou je dobré se zaměřit, jsou fixace na řádku. Vcelku rychle si můžeme zvýšit zrakové napětí (netřeba říkat, že rychlý úspěch na začátku je výborný motivační prvek). Až zvládneme snížit počet fixací, můžeme se vrhnout na odstraňování artikulačních zlozvyků. Nejdřív bych doporučil zlozvyky související s motorikou, potom zkoušet odstranit "subvokalizaci".

—————

Zpět